Elektrikli Araçlar: Geleceğin Ulaşım Yolu

Elektrikli Araçlar: Geleceğin Ulaşım Yolu

Elektrikli araba modelleri gün geçtikçe yaygınlaşmaya devam ediyor. Birçok ülke elektrikli araçların kullanımını yaygınlaştırmak için belirli politikalar izlemeye başladı bile. Elektrikli araçlar, benzinli ve dizel modellere kıyasla doğaya ve çevreye zarar vermeden kullanılabiliyor. Bu nedenle de yapılabildiği kadar hızlı bir şekilde elektrikli araçların tercih edilmesi gerekiyor. Çünkü benzinli ve özellikle de dizel araçlar atmosfere ve doğaya büyük ölçüde zarar veriyor. Bu zararın önüne geçebilmek için de uygulanması gereken adımlardan biri elektrikli araba kullanımının artmasıdır. 

  • Elektrikli otomobil modelleri kullanıcılarına yeni ve gelişmiş özellik seçenekleri sunuyor. 
  • Genellikle şehir içi kullanım için tercih edilse de elektrikli arabalar uzun yolda da oldukça tasarruflu yakıt tüketimi yapıyorlar. 
  • Elektrikli araçlar, benzinli ve dizel araçlara göre neredeyse beş kat daha performanslı bir şekilde hızlanabilirler. 

Elektrikli Araba Nedir?

Otomobil dünyası devamlı olarak değişim ve yenilik içeren alanlardan bir tanesidir. Bu yeniliğin içerisinde de elektrikli araçlar yerini almaya başlıyor. Daha önce elektrikli arabaları deneyimlemeyen birçok kullanıcı elektrikli araba nedir sorusunu soruyor. Elektrikli arabalar, yakıt olarak benzin ve dizel yerine %100 elektrik kullanırlar. Bu nedenle de elektrikli araba olarak geçiyorlar. 

Elektrikli araç modelleri tekerleklere güç veren batarya sistemi ile çalışırlar. Bataryalar direkt olarak motora güç vererek aracın ivmelenmesini sağlar. Hatta elektrikli arabaların kullanıcılarına sunduğu güç ve performans, dizel ve benzinli araçların beş katıdır diyebiliriz. Bu gücü araçlara sağlamak için sadece elektrikten faydalanmak, otomobil endüstrisinin daha parlak bir geleceğe sahip olması için de oldukça mantıklı bir seçenek gibi görünüyor. 

Elektrikli Araba Özellikleri

Elektrikli araba modelleri kullanıcılarına çeşitli özellikler sunabiliyor. Elektrikli araba özellikleri arasında ilk dikkat çeken madde aracın sessiz çalışması oluyor. Bunun yanında ivmelenmesi, fren sistemi ve yakıt tasarrufu da elektrikli araba modellerinin kullanıcılarına sunduğu özelliklerdendir. Genel olarak benzinli, dizel ve hibrit arabalar elektrikli modellere göre daha eski kalıyor. Bu nedenle de artık sıfır araba almayı düşünen kullanıcılar elektrikli araçları tercih etmeye başladı. 

Elektrikli araba modelleri hakkında bahsedebileceğimiz birçok özellik vardır. Bu özellikler araba modellerinin donanımlarına göre değişiklik gösterir. Bu sebeple de bütün elektrikli araçlarda aynı donanımın bulunduğunu söyleyemeyiz. Fakat genel olarak elektrikli araçların sahip olduğu mekanik ve teknik özellikler vardır. 

Sessiz Çalışma

Elektrikli araba modellerinin sessiz çalışmasının asıl sebebi içten yanmalı motorlara sahip olmamalarıdır. Elektrikli modellere göre benzin veya dizel motora sahip olan otomobiller, içten yanmalı bir motora sahip oldukları için gürültünün kaynağı direkt olarak motordur. Öte yandan elektrikli motorlar ise sessiz bir şekilde çalışır. Elektrik ile çalışan motorlar sadece bir uğultu gibi duyulan düşük bir sese sahiptir. 

Benzin ve dizel motorlu araçlara göre elektrikli araba modellerinin sessiz çalışmasında farklı etkenler de bulunuyor. Bu etkenlerin ilk başında da aerodinami geliyor. Elektrikli otomobillerin diğer araçlardan farklı olarak daha sessiz çalışmasında aerodinami çok önemlidir. Bu şekilde rüzgar direnci daha az etki ederek çıkan gürültü de engellenir. Ayrıca elektrikli arabalar diğer modellere göre daha küçük lastiklere sahiptirler. Bu özellikleri sahesinde de daha az gürültüye sebep olurlar. 

Yumuşak Hızlanma

Elektrikli otomobillerin yumuşak bir şekilde hızlanmaları, araçları kullanan kullanıcıların beğendiği özelliklerden bir tanesidir. Bu araçların benzinli ve dizel araçlara göre daha hızlı hızlı olmalarındaki en önemli neden anında tork üretebilmeleridir. Benzinli ve dizel modellerde aracın hızlanması için devir yükseltilmesi gerekir. Elektrikli araçlarda ise bu durum geçerli değildir. Çünkü elektrikli motorlar 0 RPM’de maksimum tork üretebilme özelliğine sahiptirler. 

Yumuşak hızlanmaya katkıda bulunan bir diğer özellik ise elektrikli araba modellerinde bulunan tek vitesli şanzımandır. Çoğu elektrikli araç tek vitesli şanzımana sahiptirler. Bu nedenle de ani veya yavaş hızlanmalarda araç en az sarsılacak şekilde hızlanır. Ayrıca buna ek olarak elektrikli araba modellerinde bulunan doğrudan tahrik ve yazılım kontrolü özellikleri sayesinde de araç sarsılmadan hızlanabilir. 

Rejeneratif Frenleme

Rejeneratif frenleme olarak adlandırılan sistem elektrikli araba modellerinin en önemli özelliklerinden biridir. Elektrikli araçlar tam dolulukta belirli bir menzile sahiptirler. Rejeneratif frenleme aracın fren yaparken şarj olmasını sağlayan bir sistemdir. Benzinli ve dizel araçlarda frenler aracın kinetik enerjisini kullanarak ısı elde eder ve aracın yavaşlamasını sağlar. Rejeneratif frenleme sisteminde ise frenleme esnasında aracın kinetik enerjisi elektriğe dönüştürülerek aracın aküsüne depolanır. 

Rejeneratif frenleme özelliği elektrikli araba modellerinde yaygın olarak kullanılan sistemlerden biridir. Ayrıca bu özellik, yakıt verimliliğini de destekleyen sistemlerden biridir. Çünkü bu sistem sayesinde aracın menzili %20’ye kadar artırılabiliyor. Bunun yanında geliştirilmiş yakıt verimliliği, artan menzil, daha yumuşak frenleme, az aşınma gibi etkenler de araca olumlu yönde etki eder. 

Yakıt Tasarrufu

Elektrikli araba modelleri yakıt konusunda oldukça cimridirler. Benzinli ve dizel arabalara göre oldukça az yakıt tüketen elektrikli araçlar, kullanıcılarına bu konuda büyük bir fayda sağlıyor. Hem evden hem de hızlı şarjlardan dolum yapılabilen elektrikli araçlar kısa süre şarj olduktan sonra uzun mesafelerde yol alabilirler. Dolum yerine göre farklı saat aralıklarında şarj olması gereken elektrikli otomobiller, benzinli ve dizel araçlara göre büyük oranda daha tasarrufludur. 

Gelişmiş Güvenlik Önlemleri

Teknolojinin devamlı olarak ilerlemesi ile birlikte elektrikli araba modelleri de gelişmeye devam ediyor. Çeşitli güvenlik önlemleri artık elektrikli otomobillerin birçoğunda bulunuyor. Bu önlemler otomatik acil frenleme, şeritten ayrılma uyarısı, kör nokta izleme, arka görüş kamerası ve ileri çarpışma uyarısı gibi sistemlerdir. Benzinli ve dizel araçların bazılarında da bulunan bu sistemler genel olarak elektrikli araçların birçoğunda bulunuyor. 

Elektrikli araba modellerinin güvenlik önlemleri ve sürüş destekleri kullanıcıları tarafından beğenilen özellikler arasındadır. Özellikle de uzun yolda kullanılan bu özellikler kaza yapma riskini de büyük ölçüde düşürerek güvenlik sağlıyor. 

Türkiye’de Hangi Elektrikli Araçlar Var?

Türkiye’de elektrikli arabaların yaygınlaşması ile birlikte birçok marka farklı elektrikli araba modellerini pazara sundu. Çin, Alman, İngiliz ve Türk yapımı elektrikli araba modelleri oldukça fazla olsa da büyük ilgi gören modeller var. Elektrikli araç tercih etmek isteyen birçok kullanıcı Türkiye’de hangi elektrikli araçlar var sorusunu soruyor. Türkiye genelinde bulunan ve merak ettiğiniz elektrikli arabalar hakkında bilgi almak için çeşitli markaların bayilerini de ziyaret edebilirsiniz. 

Türkiye’de bulunan elektrikli araba modelleri şu şekildedir;

  • Tesla Modelleri
  • Renault Zoe
  • Hyundai Kona Electric
  • Kia e-Niro
  • BMW i3/i4/i7/i8 Modelleri
  • Mini Cooper SE
  • Audi e-tron
  • Mercedes EQE/EQS/EQC
  • Porsche Taycan Modelleri
  • TOGG T10X

İlk Elektrikli Araba Modeli Nedir?

İlk elektrikli araba 1894 yılında Philadelphia’da üretilmiştir. İsmi Electrobat olan dünyanın ilk elektrikli arabası şu andaki elektrikli araba piyasasına da yön vermiştir. Pedro Salom ve Henry G. Morris tarafından üretilen Electrobat ilk çıktığı anda yapılan test sürüşlerinde başarılı olarak elektrikli otomobillerin de temelini oturtmayı başarmıştır. 

Yazar Hakkında
Picture of Osman Kandemir
Osman Kandemir
Kategoriler
C.V.'nizi bize gönderin.

Bizimle çalışmak ister misiniz? Lütfen CV’nizi info@makrosarj.com adresine gönderin.

veya