Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nedir? Türkiye’de Yeteri Kadar Var Mı?

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nedir? Türkiye’de Yeteri Kadar Var Mı?

Elektrikli araç şarj istasyonları kullanımı yaygınlaşan ve elektrikli araçların hızlı şarj olmasını sağlayan istasyonlardır. Elektrikli arabalar genel olarak 300 ile 650 kilometre menzile sahiptirler. Harcanan güce ve ekstra özelliklere göre menzil kullanımı değişiklik gösterse de elektrikli araba şarj istasyonu kullanımı gittikçe artıyor. Bunun nedeni birçok kişinin artık yavaş yavaş elektrikli arabalar kullanmaya başlamasıdır. Doğal olarak da elektrikli araba şarj istasyonu kullanımı da artış gösteriyor. Peki elektrikli şarj istasyonlarının özellikleri nelerdir? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Gelin elektrikli şarj istasyonlarının kullanıcılara sunduğu özelliklere bir göz atalım. 

  • Elektrikli şarj istasyonları özellikle de uzun yollarda kullanıcılarına avantaj sağlıyor.
  • Elektrikli araçların kullanımının artması ile birlikte şarj istasyonlarına duyulan ihtiyaç da büyük ölçüde artmaya başlıyor.
  • Şarj istasyonlarının kullanıcılarına sunduğu en büyük avantaj ise benzin, dizel ve LPG yakıtlarına göre fiyat olarak oldukça uygun olmasıdır. 

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nedir?

Elektrikli arabaların yaygınlaşması ile birlikte şarj istasyonlarının kullanımı da artıyor. Daha önce elektrikli arabaları deneyimlememiş kişiler tarafından sorulan sorulardan bir tanesi de elektrikli araç şarj istasyonları nedir sorusu oluyor. Elektrikli araba şarj istasyonu olarak adlandırılan sistemler tıpkı benzinlikler gibi elektrikli araçların ihtiyacı olan yakıtı sağlarlar. Bildiğimiz üzere elektrikli arabalar yakıt olarak sadece elektriği kullanırlar. Fakat bu noktada önemli olan ise aracın ihtiyacı olan elektriği ne kadar sürede sağladığıdır. 

Elektrikli araba şarj istasyonu çeşitleri araçları şarj etmek için farklı sistemlere sahiptirler. Bazı istasyonlar 240 voltluk elektrik aktarımı sunabilirken, bazıları ise 120 volt sunabiliyor. Bu nedenle de elektrik ihtiyacınıza göre uzun yolda daha güçlü şarj istasyonları tercih etmelisiniz. 

Elektrikli Araç Şarj Soket Tipleri

Elektrikli araçları şarj etmek için kullandığımız şarj istasyonlarının farklı özellikleri vardır. Bu özellikler arasından en çok dikkat edilmesi gereken madde ise elektrikli araç şarj soket tipleri oluyor. Şarj soket tipleri istasyonlarda ve araçlarda farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle de hangi şarj soketine sahip olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Elektrikli araba şarj istasyonu soketleri ülkelerde de değişiklik gösterir. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise hızlı şarj özelliğidir. Özellikle de hızlı şarj için elektrikli araç şarj soket tipleri önemli bir yere sahiptir diyebiliriz. 

Aracın özellikle de uzun yolda hızlı bir şekilde şarj olmasını istiyorsak, hızlı şarj soketlerini tercih etmemiz gerek. Çünkü elektrikli araba şarj istasyonu soketleri farklı voltajlara sahiptir. Bu nedenle de voltajı yüksek olan soketler tercih edilmeli. Bu şekilde aracınızı yarım saatlik bir yemek molasında %80’e gelecek şekilde şarj edebilirsiniz. 

CCS1 ve CCS2

Elektrikli araba şarj istasyonu soketleri arasından öne çıkan modellerden ikisi CCS1 ve CCS2’dir. CCS1 ve CCS2 şarj soketleri elektrikli şarj istasyonları alanındaki en güçlü soketler olarak kabul ediliyor diyebiliriz. Ürettikleri güç tam tamına 250 kW’dan 500 kW’a kadar çıkabiliyor. Bu sayılar bir elektrikli arabanın hızlı bir şekilde şarj olması için gerekli tüm ihtiyacı karşılayabiliyor. Şu anda sadece DC hızlı şarj cihazlarına adapte olsa da ileride AC’ye de adapte olacağı söyleniyor. Elektrikli araba şarj istasyonu seçenekleri arasından öne çıkan bu iki model sıkça rastlayabileceğimiz modeller arasındadır. 

Tesla Şarj Soketi

Tesla şarj soketi, Tesla elektrikli arabaların gelişmesinde önemli rol oynayan firmalardan biri olmuştur. İlk elektrikli araba tasarımını 2004 senesinde yapan tesla elektrikli araba şarj istasyonu yapımında da büyük ilerleme kaydetmiştir. Kendine ait tasarımı olan Tesla, 3 pimli şarj soketi kullanıyor. Bu şarj soketi hem AC hem de DC tipi şarj istasyonlarına uyum sağlayabiliyor. 

Tüm dünya genelinde kullanılan şarj soketi, 250 kW’a kadar hızlı şarj özelliği sunabiliyor. Elektrikli araba şarj istasyonu soket tipleri farklılık gösterse de Tesla hepsine adapte olmaya çalışıyor. Ayrıca Tesla şarj soketi Çin’de GB/T ile entegre çalışabiliyor. Bir yandan da Amerika’da SAE J1772-Type 1 ile entegre çalışma başarısı gösterebiliyor. 

CHAdeMo

CHAdeMo şarj soketi, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya olmak üzere neredeyse tüm dünyada kullanılan elektrikli araba şarj istasyonu soketidir. Dünyada en çok kullanılan soket olma avantajını kullanan CHAdeMo ilk olarak Japon arabalarında görülmeye başlanmıştır. Japon elektrikli arabalarının ve farklı ülkelerdeki elektrikli arabaların artması ile birlikte de tüm dünyaya yayılmıştır. Şarj tipleri arasından en çok kullanılan CHAdeMo, 400 kW gibi mükemmel bir güç sunuyor. Hızlı şarj için en iyi seçeneklerden biri olan bu model, DC şarj istasyonlarının neredeyse hepsinde bulunuyor. 

GB/T

Diğer bir elektrikli şarj soketi örneği ise GB/T’dir. Bu elektrikli araba şarj istasyonu soketinin de göze çarpan ilk özelliği hem AC hem de DC destekli çalışabilmesidir. Hem AC hem DC güç kaynakları ile entegre çalışabilme özelliği şarj soketleri için en önemli özelliklerden biridir. Genel olarak Çin’de yaygın olarak kullanılan GB/T, 237,5 kW seviyesinde DC şarj imkanı sunabiliyor. Hindistan gibi bir Asya ülkesinde bile sık rastlanan soketler arasında birinci sıradadır diyebiliyoruz. Üstelik Tesla’nın Çin fabrikasında yapılan Tesla araçları ile de entegre bir şekilde çalışabiliyor. Elektrikli araba şarj istasyonu soketleri arasından öne çıkan GB/T, yaygın olarak kullanılan tiplerden biridir. 

SAE J1772-Type 1

Kuzey Amerika standartlarında üretilen elektrikli araba şarj istasyonu soketlerinden biri olan SAE J1772-Type 1, araçların 250 kW şarj gücü ile şarj edilmesinde görev alıyor. Genel olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da kullanılan bu soket, elektrikli araba şarj istasyonu soketleri arasından en çok kullanılanlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kaç Kw?

Elektrikli araba kullanan veya kullanmaya niyeti olan birçok kişi elektrikli araç şarj istasyonu kaç kW sorusunu soruyor. Elektrikli araba şarj istasyonu modelleri farklı kW gücüne sahip olabilirler. Bu nedenle de gördüğümüz her elektrikli dolum istasyonu modeline aynı kW’da çalışıyor diyemeyiz. Fakat genel olarak elektrikli şarj cihazlarının 3,7 ile 22 kW arasında güç ürettiğini söyleyebiliriz. 

Bakıldığı zaman bu güç az gibi gelse de soketler tarafından güçlendirliği zaman hızlı şarj mümkün oluyor. Elektrikli araba şarj istasyonu modelleri farklı yerlerde farklı modellerde bulunuyor. Bu nedenle de özellikle uzun yollarda hızlı şarjlarda durmanız avantajınıza olacaktır. Çünkü hızlı şarjlar sayesinde yarım saatte arabanızı %80 kapasiteye çıkarabilirsiniz. 

Türkiye’de Yeteri Kadar Şarj İstasyonu Var Mı?

Türkiye’de elektrikli araç tercih etmek isteyen veya kullanan kişilerin aklına takılan sorulardan bir tanesi de Türkiye’de yeteri kadar şarj istasyonu var mı sorusu oluyor. Türkiye’deki elektrikli şarj istasyonu sayısı gücen olarak 4 bin 498 olarak açıklanmıştır. Bu sayı ülkemizin yüzölçümüne göre az olsa da elektrikli araba kullanımına göre yeterli kalıyor diyebiliyoruz. Elektrikli araba şarj istasyonu ancak elektrikli araba kullanımının artması ile artacaktır. Aksi şekilde kullanım artmadan elektrikli araba şarj istasyonu kurmak sadece masraf yaratacaktır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazar Hakkında
Picture of Osman Kandemir
Osman Kandemir
Kategoriler
C.V.'nizi bize gönderin.

Bizimle çalışmak ister misiniz? Lütfen CV’nizi info@makrosarj.com adresine gönderin.

veya